DRUHY ČOKOLÁDY

ČOKOLÁDA_01

 

Čokoláda se rozděluje
na tři základní druhy

Hořká
Obsahuje největší podíl kakaové sušiny (podle evropských norem nejméně 35%, běžně však kolem 60 až 70 %) a nejmenší podíl cukru. Jeho součástí musí být také kakaové máslo. Díky velkému podílu kakaa má ze všech typů čokolád nejvíce povzbuzující účinky, protože kakao obsahuje alkaloid theobromin, který má obdobné vlastnosti jako kofein. V lidovém léčitelství se používá i jako afrodiziakum.

Mléčná
Kvalitní mléčná čokoláda obsahuje kolem 30 % kakaové sušiny a kromě kakaového másla a cukru se do ní přidává i kondenzované nebo sušené mléko.

 

 

 



Bílá
Obsahuje pouze cukr, mléko a kakaové máslo. Protože v tomto produktu není kakaová hmota, nesmí být v některých zemích označována jako čokoláda.

Kromě toho existují i speciální typy čokolád. Například ledová čokoláda obsahuje nerafinovaný kokosový tuk, který se rozpouští již při teplotě 20 až 23 °C, čímž v ústech způsobuje chladivý efekt.

 

© 2014 ABSINTDESIGN, GASTRODESIGN