HISTORIE ČOKOLÁDY

ČOKOLÁDA_00

 

Pochoutka známá přes pět tisíc let

Zatímco v Evropě platí fráze: „Už staří Řekové…“ U čokolády je to jinak, protože kakaové boby – základ skvělé čokolády – pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky. Podívejte se, jak pochoutka z deštných pralesů dobývala svět.

Před 3000 lety
Olmékové pěstovali kakaovníky v deštných pralesích Mexika.

4. století našeho letopočtu
Po zániku olmécké říše se na jejich území usadili Mayové, kteří vařili hořkou tekutinu z kakaových bobů. Na ně o půl tisíciletí později navázali Toltékové.

14. století
Území dnešního Mexika ovládli Aztékové, kteří využívali boby k náboženským obřadům i jako platidlo. V některých odlehlých krajích střední Ameriky sloužily kakaové boby jakoměna až do konce 19. století. Nicméně Aztékové z nich vařili i nápoj, kterému říkali cacauatl nebo chocoatl/xocolath. Pěnivý mok vyráběli Aztékové přeléváním tekutiny z jednoho poháru do druhého.

16. století
Kryštof Kolumbus na své čtvrté výpravě roku 1502 přistál na ostrově Guanaja poblíž dnešního Hondurasu a dostal od místních domorodců dárek v podobě kakaových bobů – byl prvním Evropanem, který je spatřil. Když později představil na španělském dvoře královny Isabely a krále Ferdinanda napěněný hořký a pálivý nápoj, který Indiáni z kakaových bobů vyráběli, žádný úspěch nesklidil. Oblibu získává nápoj z kakaových bobů na královském dvoře i v koloniích až od 20 let později, když dobyvatel Hernán Cortéz přidal do napěněné hmoty vanilku a cukr.

Kolem roku 1590
Definitivní vítězné tažení černého moku dovršili španělští mniši, kteří okolo roku 1590 vyvinuli recept na první sladký čokoládový nápoj – přidali tam med, vanilku a surový cukr. Byl to vlastně základ dnešního receptu na výrobu čokolády. Španělé střežili tajemství výroby čokolády, která se mezitím stala národním nápojem, ale nevydrželo jim to dlouho.

17. století
V roce 1606 přivezl benátský kupec Antonio Carletti kakao do Itálie, v téže době se na jihu Francie usadili Židé, které vyhnala španělská inkvizicí, a také mniši si mezi sebou řekli tajemství přípravy čokolády. K tomu v roce 1615 si španělská princezna Anna vzala francouzského krále Ludvíka VII. a zavedla pití čokolády na francouzském dvoře a bylo po španělském monopolu. Navíc se v té době věřilo, že čokoláda má léčivé účinky. Proto také někdy nesla označení „chocolat de santé“ (zdravotní čokoláda).

Rok 1657
V Londýně otevřel první tzv. „chocolate houses“, kde se servírovala čokoláda. A první čokoládovnu v Anglii založil Walter Churchman v roce 1728. Teprve o sto let později – v roce 1839 – vzniká firma Luna, nejstarší výrobce čokolády v českých zemích.

19. století
Čokoláda dobývala Evropu, ale běžným lidem byla téměř neznámá. Jednak byly boby poměrně drahé, jednak byla výroba složitá. Zejména tři technické vynálezy století páry umožnily masovou výrobu:

     Lis na oddělení kakaového másla od kakaové hmoty, který vymyslel holandský lékárník Conrad van Houten. Díky tomu se mohla čokoláda vyrábět i v pevné formě.

     V roce 1875 přidal Švýcar Daniel Peter do čokolády sušené mléko a vznikla první mléčná čokoláda. Mimochodem sušené mléko vynalezl další Švýcar – Henry Nestlé.

     Nový způsob šlehání a míchání čokolády – tzv. konšování, díky němuž další Švýcar Rodolphe Lindt vyrobil v roce 1879 první čokoládu, která se rozpouštěla na jazyku, tzv. Fondant Schokolade.

20. století
Na začátku století se pěstování kakaových bobů rozšiřuje ze Střední a Jižní Ameriky do Afriky a Asie

Rok 1912
Belgičan Jean Neuhaus vyrobil první čokoládový bonbon – pralines a jeho manželka speciální obal na pralinky – ballotin. Tyto novinky daly základ strojové výrobě čokolády, která se díky tomu stala přístupná nejširším vrstvám obyvatelstva.

1914 až 1945
Paradoxně nejvíc přispěly k rozšíření čokolády obě světové války, protože vojáci dostávali její příděly. Teprve potom nastala skutečně masová spotřeba čokolády ve světě.



© 2014 ABSINTDESIGN, GASTRODESIGN